Kartotéka zajímavostí

Ocenění svijanského piva

24.02.2011 20:25
Pivovar Svijany a.s. • Vítěz pivního referenda, 14. Krkonošské pivní slavnosti Kvasničák 13% • 3. místo Novinářské pivo 2010, odborná degustace České Budějovice • 3. místo Znojemský hrozen 2010, Znojemský hrozen 2010 Svijanský Kníže 13% • 1. místo Dočesná Žatec 2010, odborná degustace Žatec • 2....

Historie piva ve světě

19.02.2011 20:57
  Princip přípravy je po staletí stejný, ale postupně se významně zdokonalovaly jednotlivé technologické kroky a zařízení. Primitivní přípravu piva postupně nahradila řemeslná výroba a v polovině 19. století průmyslová výroba. Za kolébku piva se považuje Mezopotámie, oblast tzv. úrodného...

Kuřáci by měli pít červené víno

18.02.2011 21:34
Pokud se nedokážete vzdát cigarety, pak by vám v druhé ruce neměla chybět sklenka červeného vína. Právě tato sklenka vína totiž vyruší negativní účinky kouření. Má to jeden zádrhel. Užitečné látky ve dvou decích červeného vína stačí jen na jednu jedinou cigaretu denně. S větším množstvím cigaret...

Z čeho se skládá pivo

18.02.2011 20:54
  Voda Voda je při výrobě piva nejdůležitější ze základních surovin, která je využívána pro samotnou výrobu nápoje, tak i v procesech, které s výrobou souvisí, z čehož vyplývá, že pro výrobu piva je potřeba velké množství vody – na 1 litr vystaveného piva je spotřebováno čtyřikrát až osmkrát...

Druhy piv dle způsobu kvašení

17.02.2011 21:08
Spontánně kvašená piva V historii jediný způsob kvašení piva - zkvasí se tím, co je ve vzduchu a tím co zbyde v sudech po předchozí várce. V dnešní době jsou tato piva nejvíce rozšířena v Belgii, v některých částech Francie a Nizozemí. Lambik – pivo původem z...

Obsah alkoholu v pivu

17.02.2011 20:48
Pivo může obsahovat od 0,5 do 10 procent alkoholu, ale v českých pivech je alkoholu nejčastěji mezi 4–5 %.   Orientační obsah alkoholu stupeň Nealkoholické 8° 10° 12° ...

Charakteristika piva

16.02.2011 20:42
Pivo je kvašený slabě alkoholický nápoj vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae ssp.), který se těší značné oblibě v Česku i v zahraničí. Na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj. Pivo je považováno za jeden z...
Záznamy: 61 - 67 ze 70
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>