Kartotéka zajímavostí

Druhy piv dle způsobu kvašení

17.02.2011 21:08
Spontánně kvašená piva V historii jediný způsob kvašení piva - zkvasí se tím, co je ve vzduchu a tím co zbyde v sudech po předchozí várce. V dnešní době jsou tato piva nejvíce rozšířena v Belgii, v některých částech Francie a Nizozemí. Lambik – pivo původem z...

Obsah alkoholu v pivu

17.02.2011 20:48
Pivo může obsahovat od 0,5 do 10 procent alkoholu, ale v českých pivech je alkoholu nejčastěji mezi 4–5 %.   Orientační obsah alkoholu stupeň Nealkoholické 8° 10° 12° ...

Charakteristika piva

16.02.2011 20:42
Pivo je kvašený slabě alkoholický nápoj vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae ssp.), který se těší značné oblibě v Česku i v zahraničí. Na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj. Pivo je považováno za jeden z...

Základní znalosti pijáka vína

15.02.2011 22:02
  Bílé víno je vyrobeno z bílých, růžových nebo červených hroznů révy vinné. Růžové víno je vyrobeno z modrých hroznů bez nakvášení u stolních vín šumivých a     perlivých vín i ze směsi bílého a červeného vína. Červené víno je vyrobené z modrých hroznů nakvášením nebo...

Kategorie piva

15.02.2011 21:02
Piva se dle staršího dělení dělila dle koncentrace původní mladiny, založené na výpočtu koncentrace alkoholu a skutečného extraktu. Výsledná hodnota se uváděla v hmotnostních procentech. Na základě tohoto dělení se piva rozdělovala na piva výčepní (do 10 % hm.), ležáky (v rozmezí 11–12,5 % hm.) a...

Historie piva v Česku

14.02.2011 21:00
Archeologický výzkum území dnešního Česka přinesl důkazy, které dokládají, že i dřívější obyvatelé tohoto území připravovali kvašené nápoje z obilí. K dispozici jsou podrobnější údaje o přípravě piva keltskými Boji, germánskými kmeny Markomanů, Kvádů a Slovany bájného praotce Čecha, kteří přišli...
Záznamy: 65 - 70 ze 70
<< 6 | 7 | 8 | 9 | 10